Kuva

Surukukkien valitseminen

Surukukkia mietittäessä vainajan persoonallisuus sekä muistajan ja vainajan välinen suhde tulisi ottaa huomioon. Mies- ja naisvainajilla on perinteisesti käytetty tiettyjä väriyhdistelmiä, mutta nykyisin kyse on lähinnä omista ja vainajan mieltymyksistä. Surukukkien ei tarvitse olla kaavamaisia, vaan ne voivat heijastaa monenlaisia asioita. Kirkkaatkaan värit eivät ole pannassa.

Haudalle laskettava sidontatyö voi olla esimerkiksi sidottu kukkakimppu tai kahvalliseen kukkasieneen tehty perinteinen surulaite. Seppeleiden laskeminen on jälleen tulossa takaisin. Seppeleen ei tarvitse olla virallisen suuri, halkaisijaltaan lähes metrinen, vaan se voi olla ympäriinsä kukitettu ja pienehkö. Lähiomaisten kukkalaitteet ovat usein kookkaita ja erottuvia, ja puolison laite voi olla esimerkiksi sydämen mallinen.

Kukkalaite haetaan kukkakaupasta ennen siunaustilaisuutta. Kukkakauppias voi myös toimittaa sen kappeliin tai kirkkoon kukkalaitteille varattuun paikkaan. Suomalaisessa tapakulttuurissa omaiset kantavat kukkalaitteen itse ja lukevat muistosanat kukkia laskettaessa.

Muita surukukkia ovat kappelin ja muistotilaisuuden koristeet ja arkkuun tai uurnaan kiinnitettävät työt. Myös arkun sisälle voidaan laittaa pieni kimppu tai sellainen voidaan pudottaa hautaan.

Surusidonnassa ekologisuus on vähitellen nostanut päätään, sillä kukat päätyvät lopulta kompostiin.  Kahvallisen surulaitteen saa nykyisin myös maatuvasta aineesta tehtynä, jolloin koko kokonaisuus voidaan kompostoida. Seppeleiden ja muiden surulaitteiden nauhoiksi voi valita paperista tehdyt nauhat muovisten sijaan.

Facebook Pinterest

Tule ystäväksemme Facebookissa.

Innostu Pinterest-sivustamme.